Изглежда, че Android 13 не е наличен толкова дълго, но Google вече се готви да пусне Android 14, за да захранва следващото поколение смартфони. Можем да очакваме визуализация за разработчици след месец или два, така че компанията вече трябва да подготви някакъв код преди публичното издание. Една от тези промени в кода току-що беше забелязана и изглежда, че Android 14 ще ви попречи да инсталирате на устройствата си приложения, насочени към остарели версии на Android.

9to5Google забеляза вече скрита настройка на кода, която сочи към по-строги изисквания на API за инсталиране на приложения. Според публикацията инструкцията гласи: „Ако прилагането на минималната инсталируема версия на SDK е активирано, блокирайте инсталирането на приложения, използващи по-ниска целева версия на SDK от необходимата“.

Това помага за подобряване на сигурността и поверителността, тъй като злонамереният софтуер може да се насочи към по-стари версии на SDK, за да избегне налагането на ново поведение на API. Това би ви попречило да инсталирате приложения, насочени изцяло към остарели версии на Android, дори когато се опитате да го заредите неофициално. Съобщава се, че първоначално Android 14 ще блокира само най-старите нива на API, но дългосрочният план е прагът да се повиши до Android 6.

Преди да се настроите негативно, очевидно ще има заобиколно решение, ако наистина имате нужда от приложение, което вече не е актуализирано. Според 9to5Google ще има нов флаг, който отменя изискването, въпреки че трябва да бъде активиран чрез командната опция на ADB менюто.

Вероятно основната цел на промяната е да направи по-трудно разпространението на зловреден софтуер сред нищо неподозиращите потребители. Разпространителите на злонамерен софтуер са станали по-усъвършенствани в подмамването на потребителите да изтеглят приложенията си извън официалния магазин на Google, като предоставят законно звучащи инструкции. Когато дадено приложение е блокирано да бъде инсталирано напълно, без да се прибягва до ADB, този маршрут ще бъде много по-труден за използване.

Промяната не трябва да е пълна изненада. Google вече изисква от разработчиците да актуализират своите приложения, за да са насочени към по-нови версии на Android, когато искат да продължат да публикуват актуализации в Play Store. Това изискване понастоящем обаче не се прилага за странично заредени приложения, така че хакерите и зловредният софтуер успяват да избегнат тази мярка за сигурност, като просто не използват Play Store.

Снимка: Unsplash

Виж още: Задължително направете тези настройки, преди да преминете от Android към iOS