Телефоните с Android обикновено издържат поне две до три години на ъпдейти, въпреки че в наши дни повечето от най-добрите флагмани идват с четири години софтуерни актуализации. Но ако желаете да разгледате персонализираното ROM пространство, телефоните могат да намерят поддръжка много по-дълго. Персонализираните ROM-ове не са толкова популярни, колкото бяха преди, но все още могат да бъдат начин да вдъхнете нов живот на смартфон отпреди няколко генерации. Ако все още имате Galaxy S3 или Galaxy Note 2 – и двата първоначално пуснати на пазара през 2012 г., – събиращи прах някъде в чекмеджето, може да искате да ги изровите. Десетилетие след пускането им и двата получават Android 13 чрез персонализиран ROM.

Неофициална компилация на LineageOS 20 вече е достъпна във форумите на XDA. Базиран е на Android 13, който за първи път стана част от AOSP преди повече от месец. Както можете да си представите, тази компилация е в много ранен етап – LineageOS 20 все още е в процес на активна разработка и няма налични официални компилации. LineageOS 19 не беше официално пуснат до началото на тази година, така че може да ни предстои дълго чакане. По същия начин тази компилация също е ранна: функции като NFC, Bluetooth аудио при повиквания, SD карти и наблюдение на мрежата са повредени. Повечето от тези функции трябва да бъдат коригирани, тъй като фърмуерът продължава да се развива.

Преди да го инсталирате, трябва да имате предвид, че Galaxy S3 и Galaxy Note 2 са на десет години в този момент и тепърва само ще остаряват повече. И когато инсталирате софтуер от 2022 г. на хардуер от 2012 г., не можете да очаквате да работи перфектно. В края на краищата Galaxy Note 2 идва с най-много 2 GB RAM и 64 GB памет, а Galaxy S3 може да включва само 1 GB RAM и 16 GB памет. И двата бяха изключително мощни телефони при премиерата си, но спецификациите им няма как да са остарели добре. Всички приветстваме идеята за нови приложения на стария хардуер, но вероятно не трябва да използвате това като ежедневен апарат.

Като приключите с тези условности, преминете към официалната тема на XDA, за да научите повече и да я изтеглите за вашия Galaxy S3 или Galaxy Note 2. Както винаги, следвайте инструкциите, както са написани, за да избегнете блокиране на вашето устройство, и не забравяйте, че това винаги се прави на свой собствен риск.

Снимка: Samsung

Виж още: Един работен ден в компанията на Samsung Galaxy Z Fold4