Както и предишните модели, Apple Watch 6 се очаква да пристигне с функции, способни да спасяват човешки животи. Сега, във времената на Covid-19, някои от тях биха могли да са още по-ценни.

Пулсоксиметър е устройство, предназначено да открива тиха хипоксия. Това е животозастрашаващо състояние, което е определило съдбата на много от заразените с коронавируса. В статия за New York Times д-р Ричард Левиатан обяснява, че пулсоксиметърът може да служи за ранно предупреждение за проблеми с дихателните пътища. Някои от тях са симптоми на пневмонията, причинявана от Covid-19.

Тези устройства могат да бъдат закупени от повечето аптеки. Представляват специални термометри, които се поставят на някой пръст за няколко секунди. Предназначението им е да измерват наситенността на кислорода в тялото, както и сърдечния ритъм.

Какво общо има това с Apple Watch? През март бета-версия на Watch OS 7 разкри, че тази година часовникът ще получи функция за проследяване нивата на кислород в организма. Това означава, че Apple Watch 6 ще предупреждава собственика си, когато наситеността на кислорода падне под определна стойност. Дали предишните поколения часовници имат нужния хардуер, за да бъде задействана опцията и за тях, или тя ще е напълно нова, все още не се знае.

Вижте още: Goldman Sachs: Продавайте акциите на Apple, преди да се сринат