Немският концерн Volkswagen изглежда има нови проблеми с щатските служби по замърсяването на околната среда. Днес стана ясно, че California Air Resources Board (CARB) е открила нова система за неверни показания на СО2 емисиите в няколко бензинови и дизелови модификации с автоматична предавателна кутия на Audi (част от Volkswagen Group).

Разкритията очевидно са били направени преди четири месеца, но нито Volkswagen, нито Audi или CARB са направили новината обществено достъпна.

Софтуерът, интегриран в управляващия блок на предавателната кутия на автомобилите, е в състояние да регистрира позиционирането на колата на стенд за тестово изпитание, като за целта използва алгоритъм за следене на посоката на завиване на колелата.

Според информацията на Bild, ако не бъде отчетена промяна на траекторията им след стартирането на двигателя, се задейства специален режим на превключване на предавките, който гарантира изключително нисък показател на CO2 емисиите. Системата се изключва автоматично при регистриране на отклонение на колелата на повече от 15 градуса.

С такава система са оборудвани бензинови и дизелови автомобили на Audi, които се предлагат и в Европа. Все пак неназовани източници съобщават, че системата е била спряна от употреба от Audi през май тази година, точно преди от CARB да регистрират нейното присъствие.

 

Прочетете и това: Легендарен автодизайнер показа новия си луксозен електрически автомобил Emotion