Автомобилното подразделение на Google, в което се разработват самостоятелно управляващите се коли на компанията, ще се превърне в самостоятелна Alphabet компания през 2016 г., твърдят вътрешни лица пред Bloomberg. В момента екипът е част от Google X - научноизследователската лаборатория на компанията, в която се развиват още десетки проекти.

Според източник на Bloomberg, очевидно запознат с плановете, следващата стъпка за екипа е независимост. А точната цел, която ще гони самостоятелната автомобилна компания, не е напълно ясна, но се предполага, че тя ще влезе в бизнеса с обществен транспорт. Източникът на Bloomberg казва още, че целта е автономните превозни средства да оперират в определени области, като например "колежи и университети, военни бази или корпоративни офис паркове".

Подобен ход би поставил новата автомобилна компания на Google в пряка конкуренция с Uber и Lyft. Uber също работи по своя система от самостоятелно управляващи се автомобили, но Google вече има готови прототипи, които дори се тестват по обществените пътища и показват много добри резултати.

 

Прочетете още: Volkswagen ще представи електрически автомобил на CES