Бил Гейтс твърди, че развитието на изкуствения интелект може да достигне до момент, в който никой няма да има нужда да използва търсачки или да пазарува онлайн. 
По време на събитието AI Forward в Сан Франциско, организирано от Goldman Sachs Group и SV Angel, Гейтс заяви, че водещите компании за изкуствен интелект вероятно ще създадат личен дигитален агент, който ще премахне нуждата от някои популярни сайтове. 
"Който и да спечели личния агент, това е голямото нещо, защото никога повече няма да отидете на сайт за търсене, никога повече няма да отидете на продуктов сайт, никога повече няма да отидете в Amazon", заявява той според CNBC. 
Един от начините, по които такъв агент би могъл да изпълнява задачи за пестене на време, е да му помага да "чете нещата, които нямате време да прочетете", докладва CNBC. 


Гейтс добавя, че се надява Microsoft да се включи в разработването на този вид технология, но има и 50% вероятност бъдещият лидер в областта на изкуствения интелект да е стартъп, съобщава Ройтерс. Той заяви, че технологията все още е далеч от това да бъде готова за масова употреба. 
През март съоснователят на Microsoft публикува писмо от седем страници - "Ерата на изкуствения интелект започна", - в което изложи някои от възгледите си за ИИ. 
Той написа, че разработването на технологията е "толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон". 

Снимки: Unsplash

Виж още: Бил Гейтс e срещу паузата в AI напредъка: тя няма да реши предизвикателствата