Въпреки че колите и камионите отдавна разполагат с умни системи за извънредни ситуации, които да изпращат сигнал в случай на инцидент, тази функция досега не бе достъпна за мотоциклетите - една безспорно неприятна перспектива, ако ви се налага да ходите пеша с часове до най-близкия сервиз или бензиностанция, пише Engadget.

И точно тук се намесва BMW.

Немският гигант представи първата в света умна технология за спешни случаи, предназначена специално за мотори. Тя се нарича Intelligent Emergency Call и може да се активира както ръчно от водача, така и автоматично, когато обстоятелствата го налагат. И точно това е нейният истински смисъл.

IEC разполага със сензори, които наблюдават ускорението и наклона на мотора и така могат да преценят дали той е паднал, или се е ударил. Ако системата прецени, че инцидентът е сериозен, тя се активира моментално, докато при по-леки сблъсъци дава малко време на човека да реагира и да спре сигнала. Intelligent Emergency Call ще бъде пусната първо в Германия през 2017 г. и скоро след това ще стане достъпна в други европейски страни.

 

Виж още: Volvo качва семейства в своите самоуправляващи се коли

Тагове: