Краят на годината е време за разместване на пазарите и заради специфичната ситуация на търговията с криптовалута ставаме свидетели и на други проявления. Миналата седмица Scott+Scott Attorneys към Law LLP са подали жалба за колективен иск от името на ищците Адам Титчър и Адонис Реал в Централния окръжен съд на Калифорния. Жалбата е насочена към компанията Yuga Labs Inc., най-известна със своята NFT колекция Bored Ape Yacht Club. По-изненадващото е, че към Yuga Labs Inc. Има и дълъг списък с имена на известни личности, които са допринесли за нереалното повишаване на стойността на NFT. Доклад на Deadline също сочи, че някои от ответниците, цитирани в груповия иск, включват Джъстин Бийбър, Снуп Дог, Парис Хилтън, Мадона, Джими Фалън, Кевин Харт, Гуинет Полтроу, Серена Уилямс и др. Общото между тях е, че те са съдействали за нарушаване на законите за нелоялна конкуренция, като е цитирана статия от 2017 г. на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, която гласи: „Знаменитости и други използват мрежите на социалните медии, за да насърчат обществеността да купува акции и други инвестиции. Тези потвърждения могат да бъдат незаконни, ако не разкриват естеството, източника и размера на компенсацията, изплатена пряко или непряко от компанията в замяна на потвърждението“.

Твърди се, че за да избегне пряката компенсация, Yuga Labs използвали услугата MoonPay. В същността си тя би трябвало да осъществява обмен на NFT, но по този начин знаменитостите са получавали своето „заплащане“, без това да е видно за инвеститорите. Като доказателство се използва това, че зад MoonPay стои фигурата на Гай Осери, който е познат като холивудски агент с разнообразни контакти.  

Ищците настояват за съдебен процес, като към него може да се присъедини всеки, който смята, че е претърпял финансови загуби чрез закупуване на NFT или криптовалутата ApeCoin на Yuga, считано от 23 април 2021 г. 

От Yuga Labs казват: „Според нас тези твърдения са опортюнистични и паразитни“, и добавят: „Ние силно вярваме, че те са без заслуги и очакваме с нетърпение да докажем това“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Wordle, Украйна и едно по-различно Световно доминират в търсачката на Google през 2022 г.