Оказва се, че следващата граница на свързаност след 5G не е 6G, а съобщенията по сателит. Apple вече стартира SOS услуга и система за споделяне на местоположение, T-Mobile и SpaceX работят върху по-обща комуникационна система. Сега британската компания Bullitt твърди, че ще ги изпревари с пускането на „първия смартфон за съобщения от сателит към мобилен телефон“.

За разлика от SOS чрез сателит на Apple системата, която Bullitt описва, ще позволи безпроблемно изпращане на съобщения между потребител, свързан към сателит, и друг, свързан към обикновена клетъчна мрежа. Системата на Apple ви позволява да комуникирате със службите за спешна помощ само по два начина, а споделянето на местоположение е само едностранно.

В случай че не сте чували името, Bullitt изгражда здрави телефони за някои известни марки – основно телефони Cat, но също и устройства като Motorola Defy. Тези изключително издръжливи телефони често се продават на професионалисти, които може да се наложи да работят на опасни терени, далеч от клетъчни кули и Wi-Fi. Гаранцията, че винаги могат да изпращат и получават съобщения, където и да се намират, ще бъде огромна полза за клиентската база на Bullitt.

Този проект се разработва от 18 месеца в партньорство с MediaTek. По-рано тази година MediaTek демонстрира своя NTN модем – Non-Terrestrial Network, – като го тества в лабораторни условия. Тестът симулира връзка със сателит в ниска околоземна орбита (LEO), на надморска височина от 600 км, обикаляйки със скорост 27 000 км/ч.

Създадените от Bullitt телефони ще могат да установят връзка и да изпратят съобщение през сателит за около 10 секунди. Апаратът автоматично ще превключи към сателитна свързаност, когато клетъчното и Wi-Fi приемане се загубят. Засега подробности за това как ще работят съобщенията са неясни, но компанията подчертава, че ще бъде безпроблемно.

Според Bullitt първите телефони с двупосочна сателитна услуга (и самата сателитна услуга) ще бъдат налични през първите три месеца на 2023 г. Те ще идват с безплатна година за спешни съобщения. Няма дума за това колко ще струва след това или за цената на общата комуникация.

Снимка: MediaTek

Виж още: Супер SuperGPS технология ви локализира с прецизност до сантиметъра