Критичният и комерсиален успех на "Черната пантера" на Marvel продължава, като последното засега постижение на филма попада във втората категория. Супергеройската лента успя да победи някога смятания за недосегаем "Титаник" за третото място в класацията на най-касовите филми в Съединените щати.

Откакто "Титаник" излезе през 1997 г., той бе най-успешният филм в американската кино история цели 12 години. Едва собственият "Аватар" на Джеймс Камерън успя да го измести от върха през 2009 г., а наскоро той бе зает от "Междузвездни войни: Силата се пробужда" през 2015 г.

Изкараните до момента у дома 660 милиона долара от "Черната пантера" са достатъчни спрямо онези 659.4 милиона долара на "Титаник". Стремглавото представяне на "Черната пантера" продължава, след като само преди броени дни филмът измести "Джурасик парк" от четвъртото място в същата категория.

Режисьор на "Черната пантера" е Райън Куглър, който е и сценарист заедно с Джо Робърт Коул. Това е 18-ият филм в киновселената на Marvel. Премиерата му в САЩ бе на 16 февруари 2018 г. Според критиката една от силните му страни е това, че „Черната пантера“ печели много от факта, че не включва поява на други герои на Marvel. Така филмът може да бъде изцяло разбран и харесан от хора, които не гледат комикс филми.