Битката за равноправие зад камерата е не по-малко оспорвана, както и пред нея. Броят на блокбъстърите, режисирани от жени през 2019 г., достигна рекордно ниво. За последните 12 месеца режисьорки като Грета Гервиг, Оливия Уайлд, Мелина Мацукас и др. помогнаха броят на режисираните от дами филми да достигне нови висоти – 10.6 процента от 100-те най-печеливши филма за 2019 г. идват от жени режисьори.

Всъщност две от десетте най-успешни глобални премиери – Frozеn 2 Captain и Marvеl – бяха ко-режисирани от жени - съответно Дженифър Лий и Анна Болдън. Това е голям скок спрямо 2018 г., когато едва 4.5 процента от топ филмите бяха режисирани от жени.

Не всичко се дължи на кинематографските умения – скандалите около Me Too движението – доведоха до повече обществен натиск върху студиата и по-голямо сито за това, кого наемат те. В същото време компании като Netflix ce възползваха от ветровете на промяната, давайки повече възможности на нежния пол да работи по кино и тв проекти. Разбира се, подобно развитие като цяло е положително, макар понякога да води и до изпадане в крайности като обособяването на отделна категория „Филми с жени“ в каталога на Netflix.  

Виж още: Netflix обяви най-гледаните продукции за 2019 година

Тагове:
Още от Play