Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле обяви чрез Twitter, че латиноамериканската държава ще придобива по един биткойн във всеки ден от настоящата седмица. Докато някои коментатори смятат, че цената на биткойн може да се понижи още повече, преди да стигне дъното, стойността на актива вече е паднала със 75% в сравнение с най-високата си стойност за всички времена, постигната през ноември миналата година, така че страната може да купува на добри цени, ако реши да продължи с плановете си.

Към този момент Букеле купува биткойни от името на страната повече от година. Под негово ръководство Ел Салвадор стана първата в света, която прие криптовалутата като законно разплащателно средство. За негово нещастие страната купуваше актива, докато цената беше сравнително висока (въпреки че, за да бъдем честни, периодът съвпадна със спадовете през високия период). Следователно критиците все още са скептични относно действията, които е предприел.

Един от проблемите, който тежи най-много върху цената на биткойн в момента, е колапсът на втората по големина централизирана крипто борса FTX. Въпреки че цената падна с няколко хиляди долара след това събитие, съществуват опасения относно разпространяването на кризата – по същество може да има други борси, които са били близо до FTX и са разчитали, че тя работи за собствените си операции и е стабилна. Някои борси като BlockFi вече са поставили на пауза тегленията.

Въпреки че е вероятно тези сривове да окажат влияние върху цената на криптовалутата, те не променят основите на крипто проектите. Освен това вече има куп децентрализирани борси, които вероятно ще станат по-популярни, готови да запълнят празнотата, която централизираните борси оставят, когато се сринат.

Ако биткойнът продължи със своите цикли на бум-срив, Букеле може да вземе биткойн на най-ниските цени, които някога ще бъдат налични. Все пак биткойн никога не е преживявал глобална рецесия и все още може да се случи всичко. Ако обмисляте да купите биткойн, не забравяйте да харчите само това, което нямате нищо против да загубите, тъй като цената е нестабилна и инвестицията е рискова.

Снимка: Unsplash

Виж още: Швеция, Норвегия и Израел се обединяват в проект за централизирана цифрова валута