Какво правите, когато батерията на телефона ви започне да показва годините си? Определено не я заменяте с батерия с по-висок капацитет от наследника на този телефон. Поне не без добро количество знания, тестове, умения и, да кажем, апетит за известен риск. Защо говорим за това? Тъй като Reddit потребител твърди, че е успял да замени батерията от 3885 mAh на своя Pixel 4a с батерията от 4680 mAh на Pixel 5a.

Ентусиастът споделя, че има дългогодишен опит в проектирането и ремонта на платки. Той установил, че батериите на Pixel 4a и 5a изглеждат идентични, и закупил последната на база на това предчувствие. Батерията на Pixel 5a се оказала с 4.5 мм по-висока, с 0.4 мм по-дебела и с 1.4 мм по-малка ширина от клетката в Pixel 4a. Ясно е, че нямаше да пасне идеално, но все пак е достатъчно близко, за да се постави в по-стария Pixel 4a с някои корекции.

Така човекът преместил системата за управление на батерията на Pixel 4a - малка платка, която се свързва с батерията - от лявата страна. За това помогнал фактът, че лентовият конектор на двата телефона е идентичен. След свързване на всичко и затваряне на телефона, отзад остава лека издутина, която ентусиастът твърди, че е „визуално незабележима“. Резултатът е 17% увеличение на живота на батерията.

Какво ще кажете за разширяването на батерията, заплахата от експлозия на батерията и съвместимостта на софтуера? Reddit потребителят изглежда уверен, че се е погрижил за всичко това.

„Елиминирах всички точки на потенциална повреда в случай на разширяване, а именно NFC стикера отзад, който се изтрива малко под милиметър и е потенциален проводник, лявата страна на батерията, където сега се намира BMS, има удобно количество изолация и дори пространство за разширяване“, пише човекът в темата.

Той добави, че ще следи как процентите на батерията се показват с течение на времето и дали показанията са точни.

Въпреки че изглежда като страхотен хак, не бихме ви препоръчали да опитате това у дома. Човекът изглежда знае какво прави, но все пак може да има известен риск в дългосрочен план. Да се надяваме, че ще получим някои актуализации от лицето, за да видим дали подмяната на батерията „направи си сам“ е работила по предназначение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google подготвя AI революция с 20 нови продукта