В проект, който звучи като от sci-fi филм, Warner Bros и Microsoft обединяват сили, за да запазят копие на класическия Superman: The Movie от 1976 върху парче стъкло с размерите на подложка за чаша. Project Silica използва „ултрабърз оптичен лазер и изкуствен интелект, за да запазва данни върху кварцово стъкло“, както го обясниха от Microsoft на последното си събитие.

Според техния Innovation Stories блог: „Лазер кодира данни в стъкло, като създава слоеве от триизмерни наноразмерни решетки и деформации на различни дълбочини и ъгли.“ Стъкло, дебело само 2 милиметра, е способно да побере около 100 слоя от тези решетки, още известни като воксели - 3D еквивалента на пиксела.

След това поляризираната светлина преминава през стъклото, което бива декодирано и после бива прочитано, използвайки алгоритми за машинно обучение. Другото интересно е, че тези записи са почти неунищожими. Силициево диоксидното стъкло е устойчиво на надраскване, изстъргване, варене, дори обработка в микровълнова печка и във фурна (макар че едва ли много хора ще изпаднат в такива ситуации). Нищо от това не води дори и до частична загуба на данни.

Оказва се, че Warner Bros са търсили нов начин да складират записи с исторически предавания, радиопредавания, анимации - цялото си съдържание - години наред. Технологията на Microsoft, която не изисква подмяна на всеки няколко години, се оказва перфектна и двете компании започват партньорството си. Към момента Project Silica е в стадий, в който въпросът не е дали е възможно, а вече се правят експерименти с цел подобряване на качеството.

Вижте още: Работиш по-малко, създаваш повече: 4-дневната седмица на Microsoft

Тагове: