Първоначалната идея на социалните мрежи е вече почти забравена, а поетата от тях посока крие множество опасности. Години наред платформите се опитват да намерят подходящия микс от фини настройки, който да премоделира поведението на потребителите. Под ръководството на Twitter, Facebook ще изпробва нова функция, която насърчава потребителите да прочетат съдържанието на линка, който споделят. Тестът ще обхване постепенно 6% от Android потребителите в световен мащаб и ще има за цел да насърчи „информирано споделяне“ на новини в платформата. 

Чрез допълнителния клик потребителите ще имат възможност да преосмислят споделяната от тях информация, защото именно тя оформя доминиращото съдържание в социалната мрежа. Това не е първият опит на Facebook: миналата година през юни компанията въведе предупредителни съобщения, които информираха потребителите, ако споделяната информация е на повече от 90 дни, защото така новините се изваждат от времевия контекст. Особено внимание се обръща и на постовете, съдържащи информация за Covid-19. Взетите мерки допълват и политиката на социалната мрежа да обезкуражава потребителите от публикуването на обидни коментари.  
Автоматизираната модерация може и да не ни е най-любимото нещо, но реалността е, че грубият език и фалшивата информация са прекалено скъпа цена за плащане.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Facebook Messenger влезе в елитния клуб на 5 млрд. сваляния за Android