Технологията за намиране на устройства на Google ще стане още по-усъвършенствана, като ще може да открива телефона и други устройства дори ако са офлайн.

Това ново поколение на мрежата Find My Device беше обявено в рамките на технологичната конференция Google I/O, на която компанията показва най-новия си хардуер и софтуер.

Понастоящем можете да използвате уебсайта Find My Device, за да откриете местоположението на вашия таблет или телефон с Android, стига той да е онлайн. Това обаче ще се промени по-късно тази година, като ще има възможност за локализиране на офлайн джаджи.

Google казва, че тази технология ще "използва над един милиард устройства с Android по света", за да помогне за намирането на телефони и други устройства, които в момента не са онлайн и не могат да съобщават за собственото си местоположение.

Това е възможно благодарение на Bluetooth, който позволява на тези устройства да комуникират безжично без интернет. Разбира се, това все пак означава, че някъде по веригата ще е необходима джаджа, която е свързана с интернет.

Видът на нещата, които можете да проследявате чрез Find My Device на Google, също ще се разшири. Проследяващите устройства Tile, Chipolo и Pebblebee ще станат част от мрежата, а Google твърди, че скоро ще излязат и слушалки от Sony и JBL с поддръжка на проследяване.

Chipolo обяви подобни на Apple AirTag тракери, които ще поддържат системата. Тракерът се нарича Chipolo One Point и струва 35 евро - диск, който може да се прикрепи към ключове, и Card Point за 40 евро, предназначен за портфейли. Сменяемата батерия на Point издържа една година, докато тази на Card издържа две години, но не може да се сменя от потребителя.

Въпреки това Chipolo провежда програма за рециклиране, която предлага 50% отстъпка от цената на нова карта след две години.

Огромната мрежа от устройства, които могат да съобщават местоположението си едно на друго, поражда опасения за неприкосновеността на личния живот. Google обаче твърди, че тези данни са "криптирани от край до край", за да се избегне злоупотреба, включително от самите Google.

Google и Apple също така наскоро обявиха партньорство, което има за цел да спре използването на проследяващи устройства за преследване или проследяване на хора без тяхното разрешение. Целта му е да се утвърди стандарт за Bluetooth тракерите, който да уведомява хората, когато са следени от непознато устройство.

Този проект е в процес на разработка, както и новото поколение на Find My Device, което според Google ще бъде пуснато в действие "по-късно това лято".

Снимка: Chipolo

Виж още: Полицията в Ню Йорк ще се бори с автомобилните кражби с AirTag