Комедията от криворазбрани ходове покрай социалното напрежение в САЩ продължава и последното място, където я откриваме, е популярната онлайн игра Fortnite. От няколко дни милиони геймъри се чудят къде изчезнаха всички полицейски коли от света на играта. Според източници на Wall Street Journal, Epic Games e премахнала умишлено автомобилите с буркани, защото се опитвали да бъдат по-чувствителни относно проблемите, с които играчите се сблъсквали в реалния живот.

Интересно обаче е как никой не се замисля какво би станало, ако премахнем служителите на реда от улиците на градовете в реалния живот.

Фарсът във Fortnite далеч не е единственият случай, когато гейм индустрията се опитва да се занимава с неща, които са далеч извън нейния обхват, и да изказва позиция по въпрос, от които изобщо не разбира и не е нейна работа да разбира. От съобщения при логването в Call of Duty Modern Warfare до временно спиране на сървърите на GTA Online, в последните дни се нагледахме на подобни феномени. Единствено Ubisoft прояви малко разум, изтъквайки, че онлайн екшънът The Division 2 не е по никакъв начин политически продукт въпреки наглед противоречивите в него теми.

Нелепото положение и двойният стандарт стават още по-очевидни, когато си припомним как неотдавна Blizzard нямаше проблем да заглушава професионалните играчи, за да не ядоса властите в Китай. Игрите и политиката нямат нищо общо и който се описва да ги комбинира, забърква потенциално опасен коктейл.

Виж още: PlayStation 5 и next-gen игрите (ВИДЕО)