Microsoft заговориха за услугата Project xCloud още през миналата есен, но и до днес тя все още е недостъпна за масовите потребители. От октомври почти нищо ново не беше известно, освен че става дума за поточно предаване на геймплей в реално време, подобно на услугите за видео съдържание, които предлагат Netflix и Amazon и в гейм формат PlayStation Now.

Идеята на Microsoft е играчите да могат да се насладят на любимите си видеоигри навсякъде и на всяко устройство, което имат подръка. Естествено в повечето случаи тук се има предвид мобилен телефон и именно една подобна възможност демонстрира Карийм Чаудри, корпоративният вицепрезидент на подразделението в Microsoft, занимаващо се с облачни технологии.

В рамките на кратка презентация, излъчена в официалния YouTube канал на Xbox, той говори за предимствата на Project xCloud. След това водещата получава възможност да поиграе малко на Forza Horizon 4, която върви на екрана на Samsung Galaxy S9+. За целта телефонът е свързан безжично (с Bluetooth) към стандартен Xbox One контролер и играта върви видимо отлично без забавяне и с отлична визия.

В края на интервюто Чаудри твърди, че първите публични тестове на услугата ще стартират още в рамките на тази година.
Напомняме, че Google също готвят подобна услуга, която ще анонсират в рамките на GDC през идната седмица. Очертава се любопитен сблъсък на „облаци“. Дали ще последват и гръмотевици? Предстои да видим.

 

 

Тагове:
Още от Play