Amazon скоро може да се защитава в съда заради използването на Buy Box, който привлича вниманието върху офертите за пазаруване. The Guardian съобщава, че адвокатите завеждат колективен иск в Апелативния трибунал за конкуренцията на Обединеното кралство заради твърдения, че Buy Box „подмамва“ купувачите да плащат повече, отколкото трябва. Защитникът на потребителите Джули Хънтър казва, че разделът предпочита или собствените продукти на Amazon, или продавачите, които използват логистиката на компанията, а не най-добрата цена или качество на услугата. Една по-добра сделка може да бъде запратена по-надолу в страницата или дори прибрана в „неясен ъгъл“ на сайта, добавя Хънтър.

Водещият адвокат Лесли Хана твърди, че потребителите разчитат в голяма степен на Buy Box, като до 90% от покупките минават през това пространство. „Милиони“ купувачи вероятно са надплатили в резултат на това. Предполага се, че практиката също така нарушава изискванията на конкуренцията, като скрива от продавачите по-добри сделки.

Съдебният иск изисква обезщетение от 900 милиона лири (около 1 милиард долара). Той обхваща всеки жител на Обединеното кралство, който е правил покупки от октомври 2016 г., и не изисква те да се включат по специален начин.

Amazon казва на The Guardian в изявление, че смята, че делото е „без основание“. Гигантът твърди, че поддържа всички продавачи на своя пазар в Обединеното кралство и че „повече от половината“ от продажбите на физически стоки в страната минават през независими продавачи. Изявлението не се отнася директно към предполагаемата манипулация на Buy Box. Фирмата наскоро поиска от продавачите да се противопоставят на антитръстовото законодателство, което има за цел да попречи на технологичните гиганти да предоставят на услугите си несправедливо предимство.

Няма гаранция, че съдебният процес ще принуди Amazon да промени Buy Box. Случката обаче идва, когато компанията е изправена пред множество обвинения, че злоупотребява с господстващото си положение, за да задуши продавачи трети страни. Калифорния наскоро съди Amazon за твърдения, че наказва продавачи, които предлагат по-ниски цени другаде, а Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ разследва компанията за злоупотреба с данни за продавача за пускане на конкурентни продукти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Автомобилите на BMW вече идват с мобилни игри в купето 

 

Тагове: