Скорошните промени в законодателства по света принуждават Google да разхлаби исторически силната си хватка върху таксуването в Play Store, което може и да е свързано с многото разкрития, които съдебният процес срещу Epic Games направи миналата година. В Южна Корея Google въведе начин за използване на алтернативни методи за таксуване в отговор на наскоро приетите местни закони, които бяха тествани в други региони. Сега компанията следва примера и предоставя на европейските потребители начин да използват други методи за разплащане, но има няколко уловки, които както разработчиците, така и потребителите трябва да знаят.

Според Google разработчиците на приложения, които не са игри, ще могат да използват методи за таксуване извън Google в своите приложения. Все още не е ясно как това ще се сравни с подхода в Южна Корея, но ако е подобно, може да видим таксуване в Google Play, предлагано заедно с алтернативния метод на плащане в приложението. Транзакциите в Google Play обикновено удържат 15% комисиона за Google и разработчиците, използващи алтернативни методи за таксуване в Европейското икономическо пространство, няма да бъдат пощадени. Там комисионата е намалена на 12% вместо на 15%, но все още е осезаемо намаляване на доходите за разработчиците.

Тази мярка идва като отговор на новото законодателство, прието от Европейския съюз, наречено Закон за цифровите пазари. Трябва да се отбележи, че тази програма все още няма да се прилага по отношение на игри, но Google казва, че очаква да предостави алтернативи за плащане и таксуване и на разработчиците на игри, преди DMA да влезе в сила. Това трябва да стане шест месеца след като председателят на Европейския парламент и председателят на Съвета подпишат закона. В момента Европейският парламент одобри предложението, като засега няма времева линия кога точно можем да очакваме да видим приложения с други методи на таксуване в Play Store в Европа.

Снимка: Google

Виж още: Патентен трол оплете Apple в съдебна битка заради технология на НР