Стриймингът спечели много на новите награди „Златен глобус“, но големият фаворит Netflix си тръгна с наведена глава. Въпреки рекордния брой номинации. Макар че се бореше за цели 34 награди, компанията отнесе само две: Оливия Колман стана най-добра актриса за ролята си в The Crown, а Лаура Дърн бе отличена за най-добра поддържаща актриса за Marriage Story във филмовата категория. Още по-интересно е, че соченият за фаворит от каталога на Netflix филм The Irishman на Мартин Скорсезе бе напълно пренебрегнат.   

Големият победител на наградите „Златен глобус“ тази година е Once Upon a Time in Hollywood с отличия в три категории - сценарий, комедиен филм и второстепенна мъжка роля.

С по две отличия са „1917“ за най-добър драматичен филм и за режисура и Joker с най-добра главна роля в драматичен филм и най-добра филмова музика. Това е поредната голяма награда за филма на Тод Филипс, който беше спечели и на филмовия фестивал във Венеция. Ако Финикс продължи победната серия и вземе „Оскар“, той ще бъде вторият актьор, номиниран за ролята на Жокера след покойния Хийт Леджър.

Rocketman също е с две награди - най-добра главна роля в комедиен филм и най-добра песен.

Всичко това не вещае успех на Netflix на предстоящите „Оскари“. Наградите на чуждестранната преса винаги са били смятани за по-либералните, като в миналото продукции на стрийминг компанията са получавали големи награди. Този път обаче при наградите „Златен глобус“ ясно си пролича разделение между традиционен Холивуд и стрийминг гигантите.

Netflix може да има шанс да се реабилитира скоро, тъй като номинациите за „Оскар“ ще бъдат обявени на 13 януари, а самото шоу ще бъде на 9 февруари.

Виж още: Хай тек кулинария: как високите технологии променят начина, по който готвим?