Глобалният недостиг на чипове беляза цялата 2021 г. и държи търсенето високо, предлагането ограничено, а цените – астрономически. Всички видове електроника са засегнати от това, но сякаш най-силно недостигът се усеща при видеокартите и новото поколение гейм конзоли. При мобилните телефони дори всемогъщият Qualcomm бе доста засегнат. И макар да изглеждаше, че ситуацията за кратко се подобрява, сега като че ли нещата отново ще излязат извън контрол.

Според информация от Тайван TSMC изглежда е предупредила своите клиенти за предстоящи скокове в цените на чиповете. Компанията очаква да увеличи цената на произведените по 7 nm процес чипове с до 10 процента, а тези на произведените по стария 16 nm процес и нагоре – до 20 процента. Скокът в цените ще обхване всички поръчки чак до декември, което означава, че ситуацията наистина е сериозна.

Защо се вдигат отново цените?

Защото търсенето на чипове все още е високо е недостигът остава реален. Производителите на чипове опитват да вдигнат производствените мощности, за да отговорят на търсенето, но това означава, че имат по-малко време за тестове, както и че оборудването се износва по-бързо. В резултат тези компании вдигат цените, за да покрият свързаните със ситуацията разходи и рискове. С други думи имаме един порочен кръг, чийто край не се вижда скоро.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?


 

Тагове: