Бенчмарковете са добър избор за онагледяване на производителността на дадено устройство по точки, но за съжаление невинаги дават точна представа за това, как се представя то в действителност. Като алтернатива на помощ идват така наречените "спийд тестове", или тестове за бързина на работа, където самият процес на тестване много повече се доближава до реалната употреба на един смартфон примерно.

Типичният спийд тест замерва статистики като времето, за което операционната система зарежда приложения от флаш паметта (за съхранение) в оперативната памет (RAM). Като пример за добре реализиран спийд тест можем да дадем това съревнование между Google Pixel 3 XL и iPhone XS Max - два свръхактуални модела и претенденти тежка категория по отношение на производителността. Резултатите от него са доста любопитни.

В първия кръг новият флагман на Google успешно догонва върховия iPhone на Apple в момента, но силите му стигат дотам. Във втория кръг на състезанието iPhone XS Max печели повече от убедителна преднина пред актуалния първенец на Google, който поради някаква причина се затруднява да поддържа големи по размер приложения отворени или кеширани на заден фон. Това е озадачаващо, понеже и двата смартфона разполагат с по 4 GB RAM памет. Може би слуховете за проблем с RAM мениджмънта на новите Pixel-и не са съвсем преувеличени.

Самия спийд тест можете да изгледате тук.

Тагове: