Китайските власти обявиха, че искат да превърнат страната си в новия Холивуд и че местната киноиндустрия трябва да стане „филмова сила“ като САЩ. Това трябва да се случи до 2025 г., а за целта Пекин трябва да произвежда поне 100 филма на година, които печелят над 15 милиона долара в боксофиса.

Амбициозната цел бе зададена от заместник-директора на Централния пропаганден отдел и директор на Националното филмово бюро Уанг Шаохуй. В инициативата ще се включват някои от най-изтъкнатите актьори и режисьори в Китай. Те трябва да се противопоставят на американските филми, които през 2008 г. са събрали 2.8 милиарда долара от китайския боксофис.

Въпросните 100 филма на година трябва да бъдат не само финансово успешни, но и да имат положително влияние върху обществото. Те трябва да бъдат на реалистични теми, с патриотични сюжети и да представят китайската мечта за възраждане на китайската нация.

Планът е труден за постигане, но не и невъзможен. През 2018 г. китайските филми събраха рекордните 62 процента от местните приходи, но парите бяха непропорционално разпределени, като само 2 процента от китайските филми са спечелили 53 процента от приходите, докато 300 от 400 филма са имали печалба под 1 милион долара.

Тагове: