Изследователи на компанията за киберсигурност McAfee са открили 38 приложения за Android, които могат да заразят телефона ви със зловреден софтуер.

Смартфоните винаги са изложени на риск от заразяване - недобросъвестни приложения могат да намерят пътя до вашето устройство по много начини, но изтеглянето на зловреден файл или приложение е най-често срещаният начин за това. В един от последните случаи екипът за мобилни изследвания на McAfee излезе с кампания HiddenAds, която включва 38 игри за Android, открити в Google Play Store.

Както подсказва името, тези игри за Android могат да пускат реклама във фонов режим и да генерират незаконни приходи за създателите. Според доклада на McAfee тези приложения са инсталирани от поне 35 милиона потребители по целия свят, а някои от тях имат дори над 10 милиона изтегляния. Освен това най-засегнатите региони са Съединените щати, Канада, Южна Корея и Бразилия.

Пускането на реклами във фонов режим без разрешение може да създаде неблагоприятно изживяване за потребителите. Например то може да забави телефона ви, да предизвика внезапни сривове или да доведе до "замръзване", докато играете на устройството. В такива случаи е трудно да се идентифицират и корените на проблема.

От McAfee казват, че са докладвали за заразените приложения на Google и нито едно от тях вече не присъства в Play Store. Въпреки това, ако вече сте инсталирали някое от тях, трябва незабавно да ги премахнете от устройството си.

Можете да проверите този списък и да прегледате дали някое от тях не се е докопало до телефона ви. Препоръчваме ви да ги деинсталирате възможно най-скоро, особено ако живеете в някой от изброените региони, където броят на засегнатите е най-голям.

Снимка: Unsplash

Виж още: Meta предупреждават за измами с ChatGPT 

 

Тагове: