Тъй като лаптопите за игри и специалните преносими конзоли като Steam Deck доминират цялата преса, е лесно да забравим скромния настолен компютър. Alienware със сигурност не го е направила, тъй като току-що обяви последното обновяване на популярната си линия Aurora - настолни гейминг компютри с кутии със средна височина (mid-tower). Aurora R16 е истинско чудовище, за което компанията твърди, че може да се овърклокне до невероятните 6.1 GHz, за да се справи дори с най-модерните съвременни геймърски приложения.

Всъщност Alienware заявява, че това е първата система на компанията, която достига над 6 GНz. Прогресът се дължи на включването на процесор Intel Core 14-о поколение, архитектура с два UDIMM модула памет и персонализирана дънна платка, базирана на чипсета Intel Z690. Можете да овърклоквате чрез превключвател в BIOS, за да преминете отвъд референтната стойност от 6 GHz.

Геймърските компютри до голяма степен се определят и от графичния процесор, а R16 се доставя със страшно мощната видеокарта Nvidia GeForce RTX 4090 с 24 GB памет GDDR6X, макар че това е моделът от най-висока класа. Тук имате много възможности за избор на графичен процесор, чак до GeForce RTX 3050 с 8 GB памет GDDR6. Можете също така да изберете до 64 GB памет DDR5 XMP и до 4 TB SSD памет.

Настолните компютри Aurora са основна опора на компютърните геймъри от 2009 г. насам, но тази последна версия представлява почти пълен редизайн. R16 е вдъхновен от индустриалния форм-фактор на геймърския лаптоп Legend 3 на компанията. Получавате елегантен кубичен дизайн, който е с 40% по-малък от миналогодишния R15, като същевременно набляга на достъпността и потребителските подобрения. Шасито се доставя с плътна врата или с прозрачен страничен панел, за да можете да се възхищавате на всички тези сладки технологични вътрешности. Новата кубична форма също така улеснява намирането на идеалното място върху или под бюрото ви.

R16 също така се интегрира със софтуерния пакет Alienware Command Center 6.0 на компанията - първия такъв за настолни компютри. Този софтуер ви позволява да регулирате почти всеки аспект на компютъра - от осветлението AlienFX, терморегулацията, предварителните настройки за игри и много други. Що се отнася до потребителските ъпгрейди, разполагате с два DIMM слота за памет, 2x M.2 PCIe слота за SSD памет и допълнителен 3.5-инчов слот за твърд диск. Всички конфигурации също така поддържат Wi-Fi 6E и 2.5 Gbps Ethernet.

Цената на Alienware Aurora R16 започва от 2200 долара. Това обаче е за модел в базово състояние, така че потенциално може да платите стотици повече за достъп до всички функции.

Снимка: Alienware

Виж още: Adobe показа рокля, чиито десени можете да ъпдейтвате в реално време

 

Тагове: