Netflix, Amazon и другите стрийминг услуги ще трябва да предлагат повече европейско съдържание, ако нов закон в ЕС бъде приет. Всичко чужди компании, действащи в Европа, ще трябва да заделят поне 30 процента от техния каталог за европейски продукции. Според Роберто Виола,  ръководител на отдела, регулиращ комуникационните мрежи в ЕК, финалният вот предстои, но той е само формалност.

Първоначалното предложение на Комисията от 2016 г. изискваше чуждите компании да имат поне 20 процента европейски сериали и филми. В момента много страни от Съюза имат подобни квоти за местно съдържание, но досега те не бяха обединени в общ закон.

С новото предложение, страните от ЕС ще могат да изискват финансови контрибуции от компании като Netflix и Amazon или като директни инвестиции в европейски съдържание, или като дарения към националните филмови фондове. През април комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че в аудио-визуалния сектор е необходима равнопоставеност, която ще позволи на европейската култура да има по-представително място в стриймниг каталозите.

Тагове:
Още от Play