Преди около половин година Forbes разпространи новината, че бившият главен архитект на AMD Radeon Technologies Раджа Кодури не е бил доволен от настоящата Vega серия карти, защото ресурсите му са били разпределени между това да работи върху Vega и Navi aрхитектурите. В резултат на това Кодури не е успял да отделни необходимото време на Vega, за да може картите, използващи въпросната архитектура, да се противопоставят успешно на Nvidia и тяхата Pascal генерация видеокарти. Според популярната медия президентът на AMD Лиса Шу е пожелала фокусът на компанията да падне върху разработката на Navi за PlayStation 5. Последното не е изненадващо предвид грандиозния успех в световен мащаб на PlayStation 4 серията от конзоли.

С вчерашна дата в мрежата изтече нов слух, който подкрепя написаното от Forbes преди половин година. Pcgamesn.com се позовават на код в неназован AMD чип, който според тях ще стои в сърцето на PlayStation 5. В кода на чипа могат да бъдат открити детайли като характеристиките на CPI-то и GPU-то на предстоящата конзола. И ако този теч се окаже релевантен, то ни очаква конзола звяр, която ще надскочи значително производителността на PlayStation 4 Pro. CPU-то ще съдържа осем физически Zen+ ядра с тактова честота 3.2 гигахерца срещу по идея немощните Jaguar-и на 2.1 гигахерца, с които разполага PS4 Pro. Navi-базираното GPU ще бъде с тактова честота 1 гигахерц.

Разбира се, все още остават въпросителни, свързани с производствения процес на новия чип, неговия размер, конфигурацията на GPU ядрата и колко енергия ще изразходва.

Очакваме Sony да анонсира PlayStation 5 в рамките на настоящата година, а премиерата на конзолата да се състои в началото на 2020 година.

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Още от Play