Според Джеф Пу, технологичен анализатор в базираната в Хонконг инвестиционна компания Haitong International Securities, следващото поколение iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max на Apple вероятно ще бъде по-скъпо от предишните Pro модели.

В изследователски анализ от тази седмица Пу прогнозира, че цените на моделите iPhone 15 Pro ще се увеличат поради няколко предполагаеми хардуерни подобрения, включително титанова рамка, твърдотелни бутони с тактилна обратна връзка от допълнителни Taptic Engines, чип A17 Bionic, увеличена оперативна памет, перископна леща за по-голямо оптично увеличение при модела Pro Max и др.

Това е вторият път, в който се появяват слухове за увеличение на цените на моделите iPhone 15 Pro, след непотвърдено твърдение в китайския сайт за социални медии Weibo през януари, но дали Apple най-накрая ще повиши цените на устройствата, предстои да разберем. В САЩ цената на модела Pro започва от 999 долара, откакто iPhone X беше пуснат на пазара през 2017 г., докато цената на Pro Max започва от 1099 долара, откакто iPhone XS Max беше пуснат на пазара през следващата година.

Извън САЩ Apple многократно е повишавала цените на iPhone през последните години главно поради валутните колебания. Във Великобритания например цената на iPhone 14 Pro започва от 1099 паунда в сравнение с 949 паунда за iPhone 13 Pro.

Увеличението на цените в САЩ е правдоподобно, като се имат предвид темповете на инфлация над средните. Apple успява да запази началните цени непроменени за шест поредни поколения Pro модели, но цените вероятно ще трябва да се увеличат в крайна сметка, за да може компанията да запази маржовете си на печалба. Не е ясно дали стандартните iPhone 15 и iPhone 15 Plus също ще имат увеличение на цените спрямо iPhone 14 и iPhone 14 Plus, които започват съответно от 799 и 899 долара.

Очаква се Apple да обяви серията iPhone 15 през септември, както обикновено. Говори се, че и четирите устройства ще разполагат с USB-C порт, Dynamic Island и малко по-извита рамка, а за Pro моделите се говори за над 10 допълнителни функции и промени.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тези прототипи ни подсказват какво да очакваме от iPhone 15 (ВИДЕО)

 

Тагове: