Всяка сутрин алармата ни събужда и докато някои имат готовността веднага да стартират с ежедневието, други искат да го поотложат с няколко минути - или иначе казано - да си доспят. Но едно ново проучване има какво да каже по този въпрос. Според тях доспиването може да не е толкова вредно за съня ви и дори да ви помогне да се чувствате по-бодри на сутринта. 
"Това, което показа проучването, е, че когато натиснете бутона за отлагане на алармата, всъщност се събуждате и мислите по-добре", казва пред Today д-р Карол Аш, главен лекар в университетската болница "Робърт Ууд Джонсън", която не е участвала в проучването.  
Първоначално учените са изследвали 1732 души и са установили, че близо 70% от тях са дремали около 22 минути. 
След това учените са наблюдавали отблизо в лаборатория 31 души, които редовно си доспиват, за да видят какъв ефект има дременето върху качеството на съня им. 
Изследователите сравняват качеството на съня сутрин, когато участниците е трябвало да се събудят с първата си аларма, и сутрин, когато са имали възможност да отдъхнат за още 30 минути. И при двата сценария участниците е трябвало да бъдат напълно будни по едно и също време, така че са спали приблизително еднакво. 
След като участниците се събудили, изследователите взели проби и са провели психологически тестове, за да проверят доколко са будни. Резултатите от теста не показват сериозни физически разлики в качеството на съня между двата сценария.  


Но когато участниците дремнали 30 минути, те се представили по-добре на когнитивните тестове, предназначени за измерване на бдителността, отколкото ако трябвало да се събудят веднага. 
Възможно е това да се дължи на факта, че периодът на дрямка представлява мост от дълбокия сън към пълната будност, казва в статията Тина Сунделин, доцент по психология в Стокхолмския университет, която е ръководител на изследването. Преминаването директно от дълбок сън, в който мозъкът ви може да е изцяло потънал в кошмар, към събуждане може да бъде шокиращо. 
Сънделин отбелязва в проучването, че наученото има своите ограничения. 
Тъй като експериментът им е включвал само хора, които си доспиват сутрешно поне два пъти седмично, изследователите не са могли да сравнят резултатите си с това как същият експеримент би могъл да повлияе на хората, които изобщо не го правят.   
Това вероятно означава, че някои хора могат да се възползват от дрямката, но други може да не се възползват.   
"Дрямката най-вероятно не е за всеки", добавя Сунделин.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Google ще ни пази гърба, ако загазим в съда заради авторски права, свързани с AI