Apple изглежда си осигури втория си патент за „самовъзстановяващ се дисплей“ (US-20230011092-A1) в САЩ, съобщава Gizmochina, в допълнение към патента за „устойчив на напукване дисплей“. Всичко това на свой ред може би ни доближава до сгъваем iPhone или iPad.

Но не се надявайте прекалено, тъй като подобен продукт изглежда все още е далеч, защото това е просто патент. Това обаче е интересно развитие. Във всеки случай тези патенти изглежда са включени в списъка на Организацията за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO).

Първият патент (устойчив на напукване) се отнася до трислоен сгъваем дисплей, който е издръжлив на напукване. Този дисплей използва гъвкав субстратен слой, тънкослоен транзисторен слой и защитен слой. Целият смисъл на защитния слой (който е в горната част) е да защити гъвкавия субстрат. Това трябва да гарантира издръжливостта на дисплея.

Вторият патент е за „самовъзстановяващ се дисплей“ и е някак буквален. Защитният слой в горната част може да се излекува сам от малки драскотини и редовно износване, както се твърди. Всъщност не знаем как точно трябва да работи. Най-вероятно включва композитен химически материал, който помага за премахване/прикриване на много малки драскотини.

Вече сме виждали такава технология в миналото, най-вече в концептуални дисплеи. Изглежда, че гигант като Apple може да го доведе до истинския продукт, ако в крайна сметка използва този патент.

Не очаквайте обаче сгъваем iPhone или iPad да бъдат пуснати тази година. Apple винаги може да ни изненада, но досега слуховете изобщо не сочат това. Въпросът е дали ще ги получим изобщо през 2024 г., да не говорим за 2023 г.

Предполага се, че сгъваемият iPad ще бъде пуснат първи, преди сгъваем iPhone. Apple обикновено си прекарва времето с новите технологии, така че това не е изненадващо. Сгъваемите смартфони съществуват от години, но Apple няма проблем да изчака подходящия момент, за да направи такъв продукт.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 15 ще поддържа Wi-Fi като най-новите Mac и iPad Pro модели

 

Тагове: