Fortnite може вече да не е в App Store, но това не означава, че децата все още не го играят. Стига да е била изтеглена, преди Apple да я премахне през август 2020 г., заглавието може да се играе, без да получава актуализации.

Сега Epic реши да направи нещо по въпроса. Производителят на игри обяви, че на 30 януари версията v13.40 на Fortnite за iOS ще стане недостъпна за играчи под 18 години. Това е така, защото версията не използва текущата версия на Epic Online Services, която включва родителски контрол, покупки по подразбиране и функции за проверка. Epic казва, че ограничаването на приложението е „единствената му опция“, тъй като Apple няма да им позволи да изпратят подходяща актуализация.

Компанията също деактивира възможността да харчите виртуалните V-Bucks. Apple забрани Fortnite от App Store, след като се появи алтернативна опция за плащане за V-Bucks. Apple не разрешава системи за плащане на трети страни за покупки в приложението или връзки към външни магазини в игрите.

На 31 декември главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини публикува загадъчен туит, заявяващ: „Следващата година на iOS!“, без друго обяснение, което може да е препратка към слуховете, че Apple ще отвори iOS 17 за магазини за приложения на трети страни.

В момента двете компании участват в съдебно дело за 30-процентната такса на Apple и „антиконкурентните“ условия на App Store. Epic загуби първия етап, но обжалва.

Снимка: Unsplash

Виж още: Задължително направете тези настройки, преди да преминете от Android към iOS