Според туит от World of Statistics Швейцария е най-евтиното място в света за закупуване на 128 GB версията на iPhone 14 Pro. Това се основава на цената на телефона спрямо средната годишна заплата в страната; в Швейцария устройството би струвало само 1.8% от годишната заплата на средния човек. Следват САЩ и Сингапур с равен брой точки на второ място, като в тези две страни за закупуването на телефона средният човек трябва да похарчи 2% от годишната си заплата.

В две от държавите в списъка iPhone 14 Pro с капацитет 128 GB, чиято цена в САЩ е 999 долара, би струвал повече от заплатата на човек за цялата година. Тези две държави са Нигерия, където телефонът би изисквал от средния купувач да даде 105.3% от годишната си заплата, и Пакистан, където този модел би струвал 104.1% от средната годишна заплата в страната. На най-големия пазар на смартфони в света, Китай, iPhone 14 Pro с капацитет 128 GB струва 9.3% от годишната заплата на средния човек.

В Индия, вторият по големина пазар на смартфони в света, същият телефон би погълнал 23.4% от годишната заплата на средния работник. В страни като Германия и Япония 3.9% от заплатата на средния човек през 2023 г. ще отидат за закупуването на iPhone 14 Pro с капацитет 128 GB, а във Великобритания този процент е 4%.

Някои от тези цифри не могат да се сравняват едно към едно заради много други фактори, защото например в САЩ данъкът върху продажбите не е включен в цената, докато в някои страни данъкът е отчетен в данните. И разбира се, средните заплати варират в различните страни.

Повечето анализатори смятат, че Apple ще повиши началната цена за всеки модел iPhone 15 с до 200 долара. Моделите за 2023 г. ще бъдат представени след по-малко от три месеца.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако имате iPhone 8 или iPhone X, вероятно трябва да го продадете сега

 

Тагове: