Методологията за изчисляване на рейтинга на приложенията и игрите във Play Store скоро ще се промени и ще зависи от региона и използваното устройство. Към момента рейтингите на приложенията в Play Store са еднакви по целия свят. Според Google обаче този модел може да не е съвсем представителен, защото съществуват държави, където някои от функциите на дадено приложение липсват или не са приложими. Вместо това в бъдеще потребителите ще виждат информация според региона, в който е регистрирано устройството.

„Ако бъг е засегнал само потребителите в една държава, приложението ще получи негативен рейтинг навсякъде. По същия начин понякога нова функционалност за използващите таблет се пренебрегва, защото повечето потребители използват телефони“, казва Google.

Така рейтингите в Play Store вече ще бъдат разделени според вида на използваното устройство и ще има отделни категории за телефони, таблети, гъвкави телефони, ChromeOS, WearOS и Android Auto.

Най-напред от ноември ще влязат в сила рейтингите за отделни региони, а в началото на 2022 г. потребителите на други Android устройства като таблети и носими джаджи ще започнат да виждат в Play Store рейтинги само за техните апарати.

Снимка: Google

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

Още от Play