Исторически артефакти на Leica ще бъдат закупени на търга за фотоапарати във Вецлар, Германия, на 7 октомври.

Един от най-значимите експонати е фотоапаратът Leica 0 Series, датиращ от 1923 г., две години преди дебюта на компанията. Leica 0 Series, с добре запазена черна боя и отличителен обектив Anastigmat 1:3.5/50 mm, първоначално е бил изработен като прототип за тестване. Днес той представлява важен момент от историята на фотографията.

Очаква се този модел да достигне до нов чифт ръце - стига те да са склонни да заплатят 2 милиона евро. Интересното е, че това няма да е най-високата сума, която някой е плащал за Leica 0. Според DIY Photography един такъв фотоапарат е бил продаден за 2.95 млн. щ.д. през 2018 г.

Друго бижу на търга е Leica M7 - "ръчно изработен титанов фотоапарат", създаден специално за шейх Сауд Ал-Тани от Катар през 2002 г. Една джаджа, буквално подходяща за крал - или в този случай за арабски лидер, - външната част на този уникален фотоапарат е изцяло изработена от солиден титан. Изделието, което ще се продава за сума от 40 000 до 50 000 евро, е украсено с персонализирани гравюри, включително марката £eica на мястото на вградена точка и подписа на предвидения собственик.

Друг интригуващ модел е слънчевият сенник на Leitz за въздушна фотография, създаден от Вилхелм Алберт през 1941 г. Този новаторски аксесоар, изпреварил времето си, има двойна цел - да предпазва фотоапарата и да служи като бленда на обектива. Смята се, че тази военна реликва, създадена за използване без ръце сред пикиращите бомбардировачи, е единствената по рода си в света и се оценява на 60 000 до 70 000 евро.

Оттогава светът на фотографията е направил огромен скок. Поразително е, че в момента има повече изображения, генерирани от изкуствен интелект през изминалата година, отколкото снимки, направени през последните 150 години. Такива артефакти предлагат действителна снимка на добрите стари времена на изобразяването.

Снимка: Unsplash

Виж още: Само за една година изкуственият интелект е създал повече изображения от 150 години фотография