RED, производител на едни от най-качествените кинокамери, навлиза в нова територия. Дори само това изречение е достатъчно, за да изострим максимално вниманието си, но най-интересното тепърва предстои. Американската компания обяви, че работи върху смартфон от висок клас, който звучи не просто футуристично, а като нещо, което потребителите от много години очакват. Hydrogen One, както е неговото име, ще се отличава със своя „холографски екран“, пишат от компанията. 5.7-инчовият дисплей ще използва нанотехнология, за да може „неусетно да преминава от традиционно 2D съдържание, през холографско съдържание, което може да се гледа от няколко ъгъла, през 3D съдържание и дори интерактивни игри“.

Звучи интересно, нали? Съгласяваме се, въпреки че трябва да оставим и нотка на скептицизъм към всички тези бомбастични обещания. Причината е, че все още не знаем детайлите. С подобно обещание преди три години Amazon представи Fire Phone, който се оказа много сериозно разочарование. Разочарование все пак оборудвано с „3D дисплей с динамична перспектива“. Подобно нещо видяхме и в 3DS на Nintendo, но оставяме с известна надежда, че големите RED могат да ни изненадат с нещо по-различно. Джим Дженърд, основател на компанията, дори коментира, че „няма достатъчно добър начин да го опишем, преди да го видите“. Той направи това в официалния форум на RED, като добави: „Нашата технология на екрана е нещо, което не сте виждали до този момент. Тя не е базирана на технология с лещи, която е доказала своите недостатъци, изпробвана е много пъти и също толкова се е провалила (например Amazon 3D Fire, LG Optimus и др.)“.

Hydrogen One ще е модулен, ще се впише в продуктовата линия на компанията и ще има цена 1195 долара.

От RED добавят още, че ще използват алгоритъм, който да преобразува стерео звук в „многоизмерно аудио“, пишат от The Verge. От компанията наричат цялото това начинание „атака на сетивата“ - по-агресивно изказване за желанието им да създадат смартфон, който ще бъде аудио и видео изживяване от друго ниво. И амбициите не свършват дотук, тъй като Hydrogen One ще бъде и относително модулен, тъй като към него ще могат да се добавят допълнителни функционалности, подобно на линията Moto Z. Фокусът при него обаче ще пада почти изцяло върху фотографията и ще бъде обвързан с линията изключително скъпи, но и качествени камери RED.

Очаква се премиерата на Hydrogen One да е в началото на 2018 година, а предварителните поръчки започват още сега. Началната цена е 1195 долара за алуминиевата версия. Ако обаче предпочете по-здравия титанов модел, ще трябва да се разделите с още по-сериозните 1595 долара. От RED добавят, че дизайнът и използваните материали могат да бъдат променени и най-вероятно няма да може да осъществи всички доставки в предварително обещаните срокове заради по-сложния дисплей. Допълнителните модули също няма да са налични с премиерата на Hydrogen One.

Към момента още знаем, че ще е задвижван от операционна система Android, дизайнът му попада в стил „индустриален“, има USB Type-C и слот за microSD карта. О, да, знаем, че иска и да ни впечатли. Смятаме, че успя, макар и с толкова малко детайли.