Докато руската инвазия в Украйна се проточва, според някои анализатори от разузнаването техниките за електронна война може да дават предимство на руските сили.

В последната фаза на войната, която сега навлиза в шести месец на позиционни битки, различни наблюдатели отбелязват, че руските системи за електронна война играят по-голяма роля.

Обозначението „електронна война“ се отнася до набор от хардуерни и софтуерни системи, които могат да заглушават, прихващат или локализират вражески комуникации. През юни Асошиейтед прес съобщи, че тези системи са започнали да се използват повече в Източна Украйна, където по-късите линии за доставки позволяват на руските войски да преместят специализираното оборудване за електронна война по-близо до бойното поле. Украински служители казаха пред АП, че GPS заглушаването на системите за насочване на дронове представлява „доста сериозна“ заплаха за тяхната ефективност.

Нов анализ, публикуван в Spectrum - новинарска публикация, изготвена от Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE), - също твърди, че макар електронната война да не е изиграла решаваща роля в инвазията, сега тя помага да се наклонят везните в полза на Русия.

„Експертите отдавна считат Русия за притежаваща едни от най-опитните и най-добре оборудвани единици за радиоелектронна борба в света“, пише Брайън Кларк, директор на Центъра за отбранителни концепции и технологии на института Хъдсън, за Spectrum. „Така че в първите дни след нахлуването от 24 февруари анализаторите очакваха руските сили бързо да получат контрол и след това да доминират над електромагнитния спектър.“

„Но след почти десетилетие на репетиции в източна Украйна“, продължава Кларк, „когато през февруари започна последната ескалация и нахлуване, руската техника за електронна война не се появи“.

Въпреки това, пише Кларк, сега, когато руските войски се опитват да контролират територии в Украйна и все повече прибягват до „обсадни тактики“ около украинските градове, тази стратегия започва да влиза в действие. В един пример се съобщава, че руските войски са успели да заглушат радарните комуникации на украински дронове, като им попречат да идентифицират ефективно руските артилерийски батареи. Междувременно техниките за прихващане позволяват на руските сили да локализират и насочват украинската артилерия, притискайки значителното си числено предимство по отношение на огневата мощ.

В допълнение към мерките за заглушаване неофициалните хакерски усилия също изиграха роля в конфликта, включително редица антируски групи, действащи под прикритието на Anonymous.

Снимка: Unsplash

Виж още: Недостиг на клавиатури на кирилица заплашва Русия