През март 2016 г. Microsoft отправи покана към чужди онлайн игрални мрежи, за да може да ги свърже с Xbox Live, което ще позволи на геймърите да играят заедно между Xbox и конкурентните конзоли. На E3 Microsoft и Nintendo обявиха партньорството си за кросплатформен гейминг на Minecraft между Xbox и Nintendo Switch, но Sony остана настрана. От компанията казаха, че няма да свържат PlayStation Network с външни мрежи отчасти защото се страхуват за безопасността на своите потребители.

Сега шефът на Xbox Фил Спенсър обяви накъде вървят нещата със Sony. По време на Brazil Game Show той заяви, че Microsoft е водила преговори със Sony през цялото време, но разговорите не са довели до нищо.

Запитан дали кросплатформената игра между Xbox One и PS4 е загубена кауза, Спенсър казва: "Не искам да правя коментари за тяхната [на Sony] мотивация или срокове”.

Говорейки като цяло за привлекателността на кросплатформения гейминг, Спенсър казва, че тази мултиплейър среда за игри ще направи игрите по-богати, защото геймърите ще имат по-големи възможности за изява. Също така кросплатформеното геймърство ще улесни и разработчиците, които няма да се налага да правят множество версии на игрите си.

Всъщност да се направи кросплатформен мултиплейър между Xbox One и PS4 не е технически проблем. Това е въпрос на политика и сделка между Microsoft и Sony. Много разработчици просто чакат Microsoft и Sony да дадат зелена светлина за отключване на кросплатформени игри, но те най-вероятно няма да дочакат този момент.

Тагове: