Съоръжението на Foxconn в Джънджоу, известен като iPhone City, изглежда се бори да набере и задържи достатъчно персонал. Съобщава се, че компанията е повишила три пъти за един месец бонусите на служителите, ангажирани в масовото производство на iPhone 15. 
От понеделник новите служители ще имат право да получават бонуси в размер до 3000 юана (424 щатски долара) за поне 90 дни работа в завода, като същевременно ще получават почасово заплащане до 21 юана според публикация в WeChat в събота от интегрираната бизнес група за цифрови продукти на Foxconn, която отговаря за производството на iPhone.  
Също така служителите във фабриката могат да получат бонус от 500 юана за препоръка. Тези бонуси идват след вече два пъти повишени обезщетения в рамките на месец.  


Макар че тези суми изглеждат малки, това е около един месец допълнителна основна заплата - или повече от 30% бонус за човек, който работи три месеца. Бонусът за наемане на персонал се равнява на около една седмична заплата за всеки допълнителен служител, който е привлечен в завода.  
По-специално Foxconn предлага значителни стимули за оставане на производствената линия за поне три месеца, за да се премине през най-натоварения период и да се избегне повторение на миналогодишното голямо прекъсване. В края на миналата година в завода имаше сериозни смущения вследствие на епидемия от COVID. Работниците се оплакаха от липса на храна и лекарства, а голяма част от тях решиха да напуснат завода и да се върнат в родните си населени места. 
Главният изпълнителен директор на Foxconn наскоро увери, че компанията не планира да напусне втората си по големина база в Ченгду, след като бяха изразени опасения относно значителното разширяване на дейността на тайванската компания в Индия. Забележително е обаче, че Лиу Янг-вей спря да обещава, че няма да съкращава работни места в града. 
Заводът на Foxconn в Джънджоу е най-голямото предприятие за производство на iPhone в света, в което работят над 200 000 работници и се сглобяват около 80% от световните доставки на iPhone. Осигуряването на достатъчен капацитет през цялото лято и избягването на всякакви проблеми ще бъде от ключово значение, за да може Apple да отговори на търсенето на iPhone 15. 
Миналата година бонусите не се оказаха много полезни и изглежда, че същото важи и за тази година. Предишните две повишения все още не са убедили служителите да останат в завода, затова сега компанията залага на още по-големи суми.

Снимки: Unsplash

Виж още: Android тeлефоните могат да бъдат отключени за минути с помощта на оборудване за 15 долара

Тагове: