Въпреки че големите технологични компании обичат небрежно да подхвърлят термина „метавселена“ от време на време, а Facebook дори се преименува на Meta, за да подчертае важността му, едва ли някой е успял да обясни как концепцията се различава значително от другите дигитални светове и каква е стойността, която добавя към живота ни.

Изтекли от Meta бележки показват, че проектът за метавселена Horizon Worlds също не се справя толкова добре и ръководителите изглежда отчаяно искат да увеличат ангажираността и интереса по всякакъв възможен начин.

В поредица от документи, получени от The Verge, вицепрезидентът на Meta за метавселената Вишал Шах изрази разочарование от проблемите с качеството, които тормозят Horizon Worlds. В бележка от 15 септември изпълнителният директор отбеляза, че обратната връзка от тестърите, създателите и потребителите на заглавието не е положителна поради множеството налични грешки. Той продължава, като подчертава, че проектът също не е спечелил много ангажираност в компанията:

„Мнозина от нас не прекарваме толкова много време в Horizon и нашите табла за управление за собствена употреба показват това доста ясно. Защо е така? Защо не обичаме продукта, който сме създали, толкова много, че да го използваме през цялото време? Простата истина е, че ако не го обичаме, как можем да очакваме нашите потребители да го харесат?“

Напрежението обаче изглежда нараства и на 30 септември Шах изпрати друга бележка, в която напомня, че вътрешните показатели за ангажираност все още не са се подобрили и че се изготвя план за „отговорност на мениджърите“ и екипите им да изследват Horizon Worlds поне на седмична база. Той подчерта, че:

„Всеки в тази организация трябва да си постави за мисия да се влюби в Horizon Worlds. Не можете да направите това, без да го използвате. Влизайте там. Организирайте срещи с вашите колеги или приятели както във вътрешните, така и в публичните компилации, за да можете да взаимодействате с нашата общност.“

Шах подчерта и други проблеми, като разочароващо и неясно преживяване, липса на гъвкавост и трудности при намирането на продукт, подходящ за пазара.

Въпреки това в изявление до същата медия говорител на Meta омаловажи формулировката на този доклад, като каза:

„Уверени сме, че метавселената е бъдещето на компютрите и че трябва да бъде изградена около хората. Meta винаги прави подобрения на качеството и действа въз основа на обратната връзка от нашата общност от творци. Това е многогодишно пътуване и ще продължим да подобряваме това, което създаваме“.

Horizon Worlds в момента е достъпен чрез Meta Quest, но скоро ще се появи и в мрежата. Meta отчете загуби от милиарди долари в инициативата за метавселена и остава да се види доколко това е устойчиво, като се има предвид ниската вътрешна и обществена привлекателност. Наближава и събитието Meta Connect, така че скоро ще разберем дали компанията успява да генерира повече интерес в тази област.

Снимка: Unsplash

Виж още: HTC загатна за нов Vive VR шлем