След свиването на пазара на смартфони през второто тримесечие (Q2) на 2017 година сега общите продажби на смартфони достигна 373.1 милиона в световен мащаб за периода юли-септември (Q3). Това е с 2.7 процента повече спрямо същия период за 2016 година (363.4 милиона единици през Q3 2016). Четири компании от топ 5 - Samsung, Huawei, OPPO и Xiaomi - са повишили пазарния си дял на годишна база. Единствено Apple не следва тази тенденция и запазва същите проценти, но е важно да се отбележи, че компанията представи новите си модели през септември.

През Q3 на 2017 година Samsung е продала най-много смартфони, а Apple е успяла да достави малко над половината от тази бройка, но разликата между двете компании расте. Ето и цифрите на IDC в следната таблица:

 

 

 

Както можете да видите по-горе, пазарният дял на Samsung се е увеличил с 1.4 процентни пункта (от 20.9 до 22.3 процента), доставяйки 7.2 милиона устройства повече и достигайки 83.3 милиона. Всяко тримесечие Samsung държи около една пета от пазара.

Apple междувременно запази пазарния си дял от 12.5 процента, доставяйки 46.7 милиона iPhone. iPhone 8 и iPhone 8 Plus бележат слабо търсене, като най-вероятната причина е  iPhone X. Това все пак не е типична година за iPhone и тепърва предстои да видим как ще се купува "десетката".

Huawei е увеличила продажбите си с 1.2 процентни пункта (до 10.5 процента), доставяйки 5.4 милиона бройки повече от същия период на миналата година (39.1 милиона). Следващата стъпка за Huawei е успешно проникване на пазара в САЩ на ниво оператори. Oppo е увеличила своя дял с 1.1 процентни пункта (до 8.2 процента), а Xiaomi е удвоила своя резултат с 3.7 процента (до 7.4%).

Докато хегемонията на Android и iOS става все по-силна, Samsung и Apple завземат все по-голяма част от вече узрелия пазар на смартфони в Китай, което принуждава китайските компании да гледат към външни пазари.

Както винаги Q4 ще бъде определящо тримесечие за годината. Тепърва предстоят коледните празници, а iPhone X вече се продава в световен мащаб. Ще бъде интересно да видим кой ще се смее последен.

Тагове: