За да отпразнува своята 10-годишнина, Spotify ни е подготвила интересна музикална статистика. На специално създадена страница, наречена Decade of Discovery, потребителите на стрийминг услугата могат да се запознаят с най-пусканите изпълнители и албуми за последното десетилетие.

Дрейк оглавява списъка за най-популярен изпълнител на всички времена, следван от Ед Шийрън, Еминем, The Weeknd и Риана. Shape of You на Ед Шийрън е най-слушаната песен за изминалата година, но очевидно е била слушана толкова често, че вече е на върха и в класацията за най-слушани песни на всички времена. В списъка следват "One Dance" на Дрейк, "Closer" на The Chainsmokers и Halsey, "Rockstar (feat. 21 Savage)" на Post Malone и "Thinking Out Loud" отново на Шийрън.

Риана може да е на пето място по популярност, но тя беше първият изпълнител, който достигна един милиард слушания на Spotify през 2013 г. Дейвид Гета, Eминем, Кание Уест и Aвичи оформят челната петица. В Spotify вече има над 40 милиона песни и повече от 3 милиарда плейлисти.


В типичния си стил компанията не се задоволи само да ни предостави статистика. Тя е създала плейлиста от най-въртените песни през последните 10 години, наречена Decade of Discovery. Можете да чуете плейлистата тук и да видите повече от статистиката на Spotify през последните 10 години тук.

Още от Play