Стив Дитко е починал на 90 години в Ню Йорк, съобщи полицията. Той бил открит в безсъзнание в апартамента си в Манхатън на 29 юни и е обявен за мъртъв от парамедици, които пристигнали на мястото на инцидента. Дитко и Стан Лий създават един от най-обичаните комиксови герои - Spider-Man (Човекът-паяк).

Дитко най-напред рисува за Atlas Comics, но стана известен с работата си с Marvel Comics в началото на 60-те години, работейки с бъдещия изпълнителен директор на компанията Стан Лий по идеи, включително Spider-Man и Doctor Strange.

Лий има идеята за супергерой-тийнейджър с уменията на паяк, която възлага на Джак Кърби, но не остава доволен от реализацията. Така проектът отива при Дитко, който създава характерния син и червен костюм на Spider-Man, както и изстрелването на паяжина от китките му. Образът на Питър Паркър се появява за първи път в Amazing Fantasy No. 15 и книжката се превръща в неочакван хит, а новият герой получава собствена комикс серия - The Amazing Spider-Man. Дитко участва и в създаването на някои от най-популярните врагове на в поредицата - Doctor Octopus, Sandman, Lizzard и Green Goblin. В рамките на 13 книжки Дитко участва и в създаването на историята.

През 1963 година Дитко създава и Doctor Strange (Доктор Стрейндж). Три години по-късно Дитко напуска компанията, след като очевидно влиза в конфликт с Лий. До днес конкретната причина за това остава неизяснена, но вероятно е недоволството на Дитко както от управлението на Лий, така и от липсата на достатъчно признание за работата му с Кърби по създаването на героите на Marvel. Дитко продължава да разработва супергерой в The Creeper с DC Comics.

През 1990 година е приет за член в Залата на славата на производителите на комикси „Джак Кърби“. Той избягва публичност през по-голямата част от живота си и дори отказва да се яви пред камерата за филма на BBC от 2007 г. In Search of Steve Ditko. Но британският телевизионен водещ Джонатан Рос, който се срещна с Дитко по време на документалния филм, описва Дитко като "най-големия художник и създател на комикси, който някога е живял".

Тагове:
Още от Play