Кой телефон се очаква да осигури най-яркия екран на база на пиковата стойност в нитове? Залагате на iPhone 14 Pro? Или може би това трябва да е Galaxy S23 Ultra? В края на краищата този претендент в тежка категория беше пуснат на пазара само преди няколко седмици и вероятно има най-яркия дисплей на тази планета. Дали? Според надеждния източник Ice Universe отговорът може да бъде намерен в Китай, където се проектират, произвеждат и продават много от най-иновативните телефони.

Телефонът, който е на път да предложи най-яркия дисплей на базата на пиковата стойност в нитове, е все още непредставеният Oppo Find X6 Pro, който има дисплей с пикова яркост над 2400 нита. За сравнение iPhone 14 Pro има 2000 нита, Xiaomi 13 - 1900, Vivo X90 Pro+ и Magic 5 Pro - 1800, а Galaxy S23 Ultra - 1750.

Това, че Oppo Find X6 Pro ще бъде мощен флагмански телефон, не буди съмнение. Очаква се той да бъде представен тази пролет с широк 6.82-инчов 1440 x 3168 AMOLED екран, защитен от Gorilla Glass Victus 2. Той ще разполага със 120Hz честота на опресняване, а под капака ще се намира SoC Snapdragon 8 Gen 2. Зад масива от задни камери ще стоят три 50MP сензора, които включват основна (широка) камера с бленда f/1.8, ултраширока камера с бленда f/2.2 и телефото камера с бленда f/2.6.

Селфи камерата е с резолюция 32 MP и се очаква устройството да се предлага със следните конфигурации: 8GB RAM/256GB памет, 12GB RAM/256GB памет и 12GB RAM/512GB памет. Съобщава се, че батерията с капацитет 5000 mAh ще поддържа висчко изправно, като апаратът разполага със 100W Power Delivery зареждане, 50W безжично зареждане и 10W обратно безжично зареждане. Телефонът ще бъде снабден с оптичен сензор за пръстови отпечатъци под дисплея.

И така, какво точно е нит? Ето и отговора. Един нит е еквивалентен на една кандела на квадратен метър. Една кандела се равнява на количеството светлина, излъчвано от една свещ на квадратен метър. Можем просто да се съгласим, че колкото по-висок е нитът, толкова по-ярък ще бъде екранът на телефона ви. А разглеждането на пиковите стойности е начин за измерване на максималния брой, които даден екран може да произведе.

Ако планирате да използвате телефона си често навън, може би ще искате да разгледате някой от телефоните, споменати в туита на Ice universe като Red MAgic 5 Pro и vivo X90 Pro+. Едно нещо, което звучи любопитно, е, че много собственици на смартфони имат изкривено разбиране за яркостта на екрана. Когато навън е тъмно, намирате се в стая с изключено осветление или през нощта, трябва да намалите яркостта и да направите обратното, когато сте в светла стая или навън е слънчево. Много потребители на смартфони погрешно смятат, че трябва да е обратното.

Снимка: Unsplash

Виж още: Руски гигант пуска свои Android телефони и таблети