Споровете около участието на Netflix на фестивала в Кан скараха дори и журито на престижния филмов форум още в деня на откриването. За пръв път два филма на компанията се борят за "Златна палма", но от следващата година, за да участват в надпреварата, филмите ще трябва да бъдат пуснати по френските кина, а не само онлайн. Президентът на журито Педро Алмодовар е съгласен с това изискване и според него филмите винаги трябва да бъдат показвани на голям екран.

Актьорът Уил Смит, който пък е член на журито, обаче зае по-умерена позиция. Той казва, че Netflix не пречи на младите да ходят на кино, прсто понякога обаче хората предпочитат да гледат филмите вкъщи. Според него подобни платформи дават възможност на децата да гледат филми, които иначе не биха могли.

За първи път два филма в конкурсната програма за "Златна палма" са финансирани или разпространявани от Netflix. Това са The Meyerowitz Stories на американския режисьор Ноа Баумбах с участието на Дъстин Хофман и Okja на южнокорееца Бон Джун-хо с Тилда Сиунтън и Джейк Гиленхал.

Това притесни разпространителите, защото филмите на Netflix не излизат в киносалоните или не се съобразяват с регламента, който изисква между прожектирането на филм в зала и пускането му на стрийминг видео да минават три години.

Тагове:
Още от Play