Любимата на мнозина научнофантастична пъзел комедия на Valve Portal 2 има потребителски рейтинг от 98% положителни отзива в Steam. Няколко инди хитове като A Short Hike, The Case of the Golden Idol, TOEM и Frog Detective 3 достигат до 99% положителни резултати. На път да се присъедини към техните редици с рейтинг от 98% положителна тенденция до 99% през последните 30 дни е Placid Plastic Duck Simulator.

Ако не сте чували за Placid Plastic Duck Simulator, не сте сами. Въпреки натрупването на над 3500 блестящи коментара в Steam, тази игра за гледане на патици, които плават, не предизвиква голям интерес. Въпреки това над 1000 души я следват в Twitch, а видеоклип от ирландския стриймър RTGame, където той прекарва 15 минути, наслаждавайки се на „завладяващ геймплей“, има над 764 000 гледания.

Това наистина е просто игра за гледане на патици. Единствените контроли са тези на камерата и щракането върху патиците играчки просто ги кара да крякат. Първоначално една единствена жълта патица плува сама в плувен басейн, но когато „патомерът“ се изпълни, от небето падат още птици. Може би единственият интригуващ детайл е този, че се появяват патета в различни цветове и шарки, някои раирани, други карирани, една с пълен клоунски грим. Няколко от тях имат перки, едната на шапката си, която използва, за да лети наоколо. И все пак всичко, което можете да направите, е да гледате как слънцето потъва зад хоризонта и патиците плуват.

През месеците след пускането си Placid Plastic Duck Simulator е продала над 70 000 копия, както разработчиците Turbolento Games разкриха в бюлетина на GameDiscoverCo. Turbolento също разработи игра за оцеляване, наречена Starsand, и друга подобна игра за оцеляване в пустинен свят под името Tunnel Vision Studio. Както казаха дизайнерите на GameDiscoverCo, Placid Plastic Duck Simulator е направен като част от вътрешен експеримент две години и половина след разработването на Starsand. Студиото пуска играта в Steam с „нулев маркетинг“ и остава неочаквано доволно да види „поне две големи японски страници в Twitter“ да говорят за нея в деня на пускането ѝ. Играта първо се появи в Азия и сега се разпространява с успех на запад.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето колко похарчи Valve, раздавайки безплатно Steam Deck на The Game Awards