Днес стана ясно, че през септември Министерството на моторните превозни средства в Калифорния, САЩ, ще започне да предоставя лицензи на избрани шофьори и техните роботизирани автомобили. Добрата новина за живеещите в Калифорния е, че лицензът ще струва само 150 долара и ще обхваща 10 превозни средства и до 20 тестови шофьори. Лошата новина е, че вие вероятно няма да можете да получите един от тези лицензи, така че няма нужда да купувате роботизирана кола.

Условията на лиценза очаквано са доста строги:

  • Ще се избират само определени служители на автономни производителите на превозни средства.
  • Колата трябва да бъде застрахована за най-малко 5 милиона щатски долара срещу телесна повреда, смърт или повреда на имущество.
  • Шофьорът на самоуправляващите се автомобили трябва да бъде в състояние да окаже незабавен контрол над колата по всяко време.
  • Шофьорът трябва да има книжка от най-малко 3 години и е допустимо да има само една отнета точка за леки пътни произшествия, без те да са довели до наранявания. Всеки, който е бил с отнета книжка през последното десетилетие, не се допуска до теста на роботизираните автомобили.
  • Всички инциденти по време на шофирането на автономното превозно средство, които са довели до повреда или вреда, трябва да бъдат докладвани на КАТ (Контрол на автомобилния транспорт) в рамките на десет дни.

 

Виж още: Ето как работи системата на самоуправляващите се автомобили на Google