Ето ви някои забележителни цифри от Netflix:

130 милиона плащащи клиенти към септември
Приходи от 14.9 млрд. долара през последните 12 месеца
1.3 млрд. долара печалба за същия период
7.6 млн. пвече платени абонати се очаква да бъдат добавени през последните три месеца на 2018 г.
23 награди "Еми" тази година, същото като HBO.

Ето и още една цифра: 18.6 милиарда долара.

Това е сумата, която Netflix се е ангажирала да похарчи за съдържание, включително много сериали, които няма да се появят в услугата месеци или дори повече от година, като новите сезони на The Crown и Stranger Things и много от очакваните неща на продуцентката Шонда Раймс.

Това също е много повече от това, което традиционните играчи като Walt Disney Company, HBO или NBCUniversal обикновено харчат за развлекателно съдържание.

Но затова инвеститорите са луди по Netflix. Те залагат на неортодоксалния ѝ медиен модел: харчете повече сега и по-късно ще пожънете огромна абонатна база (и големи печалби). Вероятно много по-късно. Текущата бройка от 130 милиона клиенти на услугата победи оценките на Wall Street, но в крайна сметка инвеститорите разчитат на поне 300 милиона или повече.

Размерът на тези суми обяснява защо Netflix се оценява толкова високо в сравнение с други развлекателни фирми. Пазарната капитализация на компанията възлиза на около 156 милиарда долара. Disney, за сравнение, се оценява на около 174 млрд. долара.

Тези цифри изглеждат още по-невероятни, когато се сравняват размерите на компаниите. Netflix има приходи от 14.9 млрд. долара и печалба от 1.3 млрд. долара за последните 12 месеца. Disney генерира 58 милиарда долара приходи и 10.1 милиарда долара печалба за 12-те месеца, приключващи на 30 юни. (Disney няма да докладва за резултатите за последното си тримесечие до 8 ноември.)

С други думи Disney прави осем пъти парите, които Netflix прави, но струва само около 12 процента повече. Друг начин да го разгледаме: инвеститорите на Netflix плащат около 120 долара за всеки 1 долар от печалбата, която генерира. За Disney инвеститорите плащат около 17 долара.

Финансов балон или доминация от ново поколение - само бъдещето ще покаже.

 

Тагове: