Дванадесет месеца затвор очакват 28-годишен южнокореец, който е хакнал Overwatch. След като прекара тази една година зад решетките, са му присъдени още две години изпитателен срок. Обикновено хакерите само плащат големи глоби, но затегнатите закони в момента и фактът, че кореецът е спечелил близо 180 хил. долара от хака, водят до тежката му присъда.

Хакерът е нарушил два закона отнасящи се до създаването и разпространението на хакове за видеоигри, които са в сила от миналата година в Южна Корея. Всеки, осъден за престъпването на тези закони, може да получи до 5 години затвор и глоба от 43 хил. долара.

Наказанията са доста тежки. Трябва обаче да се има предвид, че един геймър може да печели страшно много пари. От тази година играчите в Overwatch League ще бъдат на договор и ще заработват поне 50 хил. долара годишно. А победителите ще си тръгват с над един милион долара… Да не говорим, че стриймърите в Twitch например, взимат между 3 и 10 хил. долара месечно.

Представете си какво ще стане, ако всеки един от тях разполага с някакъв хак, чрез който да подобрява играта си многократно. Още миналата година, креативният директор на Overwatch Джеф Каплан, написа в battle.net, че ако някой бъде хванат да манипулира своя MMR или Skill Rating ще бъде жестоко наказан. Така че 28-годишният хакер не може да каже, че не е бил предупреден за последствията от нарушаването на закона.