Омръзнало ли ви е вече от бъгливи ъпдейти на Windows 10? За тях можете да обвинявате CEO-то на Microsoft Сатя Надела и неспособността му да елиминира останалото от предното ръководство наследство, изразяващо се в назначаването на „остарял“ персонал и такъв без ясна визия за бъдещето на Windows платформата.

Твърдението е на бившия инженер на Microsoft Джеймс Уитакър, а то е част от критична публикация в Medium, в която екс-кадърът дискутира опитите на Надела да трансформира редмъндския гигант.

По думите му CEO-то на MS трябва да спре с назначаванията на служители от мъжки род, които са станали успешни, емулирайки легендите на компанията Бил Гейтс и Стив Балмър.

Прочети още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019

„Microsoft определено разбира, че има проблем. В противен случай нямаше да води толкова публична борба да промени себе си. Моето послание обаче е следното: не можеш да оставиш на заден план морално остарели културни принадлежности, докато в същото време продължаваш да се кланяш на иконите си“, споделя Уитъкър. Последният обяснява, че именно подобен подход вероятно е основен виновник за продължаващите проблеми на компанията с Windows 10.

Последните няколко ъпдейта на Windows 10 включват множество бъгове въпреки опитите на Microsoft да стандартизира своята стратегия за ъпдейти на OS-а след лошия 1809 ъпдейт.

Уитакър допълва, че Надела предприема премерени рискове с назначаването на нови хора в Cloud бизнеса на Microsoft, но същото не е валидно за Windows побратима му. По думите му при него продължава „традицията от скучен и бъглив софтуер и константни проблемни актуализации“.

„Важно е да допълня, че културната трансформация все още не се е случила в подразделения като Windows, където Надела просто пренарежда позициите на стари кучета от Windows Phone и Windows (Desktop).“

„Хора, които не успяха в рамките на една декада да създадат печеливша стратегия за мобилната платформа на компанията. И сега те трябва да изготвят такава за desktop версията на OS-а. Резултатите, които не изненадват вече никого, са продължаващи проблемни ъпдейти на Windows 10”, продължава бившият инженер на Microsoft.

Уитакър обаче не назовава коректни имена от моментното управляващо Windows 10 бизнеса звено. Той завършва с твърдението, че Windows тимът разполага с „изключителен талант“, но идеите на въпросния талант са заровени под пластове персонал, който отдавна е трябвало да бъде подменен.

Microsoft все още не е отговорил официално на критиката на своя бивш служител.